Surgeon’s Cuffs

Het werkende knoopsgat verklaard

Voor veel mannen in pakken is het werkende knoopsgat een teken van een goed maatpak. Veel laten het onderste knoopje open om te laten zien dat zij in zo’n maatpak lopen en dat het hen voor de wind gaat. 

En nu we het er over hebben, hoe vaak heb jij je afgevraagd waarom er knopen op de mouw zitten en waarom die wel of niet open kunnen? 

Geschiedenis

In het begin van de 19de eeuw werd Saville Row, nu het Mekka van de Bespoke Tailors,  voornamelijk bevolkt door doktoren. Zij vroegen hun kleermakers de knopen werkend te maken zodat zij tijdens hun werk hun jasje aan konden houden en alleen hun mouwen hoefden op te rollen. Niemand wil natuurlijk bloed en ander vuil aan hun mouwen. De kleermakers gebruikten deze techniek ook voor hun andere klanten die een goed gemaakt pak wilden hebben, maar de naam is nog steeds Surgeon’s Cuff.

De vroegere jasjes hadden nog geen werkende knoopsgaten, maar wel knopen op de mouw. Waarom zou je dus denken? Een van de theorieën daarover is dat de generaals niet wilden dat de soldaten hun zweet, snot en bloed aan hun mouwen afveegden. Daarom lieten ze een rij koperen knopen op de mouwen naaien.

Het bewijs van een maatpak

Soms hoor je wel dat je een maatpak kan herkennen aan werkende knopen op de mouwen. Nu vind ik dat grote onzin. En wel om het volgende:

Een goed maatpak kan je herkennen aan de pasvorm. Een goed maatpak past de drager perfect.  Je hebt maatpakken met surgeon’s cuffs die verschrikkelijk slecht zitten, en je hebt maatpakken waarbij de knopen niet los kunnen, maar wel goed zitten. Het een heeft niets met het ander te maken.

De surgeon’s cuff gaat over de maakwijze en niet over het maatnemen. Ik vind een functionerend knoopsgat trouwens wel een must en maak dit op al mijn pakken. Niet om te laten zien dat het een maatpak is, maar het knoopsgat is gewoon veel mooier gemaakt.

Het vermaken

Waarom zitten op de goedkopere pakken geen echte knoopsgaten? Dit heeft te maken met het vermaken van het pak. Een goedkoop pak is gemaakt voor de massa en er moeten dus veel mensen in passen. Soms met aanpassingen, bijvoorbeeld aan de mouw. Wanneer een mouw functionerende knoopsgaten heeft, dan zitten er gaten in de mouw. Het is dus veel moeilijker om de mouw langer of korter te maken zonder dat het opvalt. Bij een maatpak is de mouwlengte al opgemeten en kan zonder veel risico de knoopsgaten werkend gemaakt worden. Overigens zie je bij de duurdere confectie ook meer en meer echte knoopsgaten, maar dan laten ze de knoopsgaten dicht zitten. Is de mouw op de juiste lengte, dan kunnen de knoopsgaten opengemaakt worden.

Open of dicht?

Draag je de knoopjes nu open of dicht? Het is zeker niet fout om er een paar open te laten, het ziet er gewoon wat flamboyanter uit. De conservatieve drager zal ze dicht laten, het kan, maar blijft iets voor hemzelf. Het is ook niet zo dat je het onderste knoopje open laat, net zoals het onderste knoopje van de voorkant. Dit laatste is etiquette, maar dat geldt dus niet voor de mouw.

Neem Contact op

Het kopen van een maatpak is voor veel mensen een belangrijke stap in hun leven. Dus neem ik er samen met jou alle tijd voor, zodat jij een maatpak koopt dat werkelijk bij jouw persoonlijkheid past.

Om het beste resultaat te krijgen werk ik graag op afspraak. Een afspraak kan je plannen overdag of ‘s avonds, door de week of in het weekend. Wanneer je me een email stuurt of belt dan leggen we de agenda’s naast elkaar en prikken een datum en tijd.

Bezoek de Winkel

Langebrug 32A, 2311 TM, Leiden

Bel mij

06-15 323 946

Email mij

info@renebespoke.nl