Black Tie

Er zijn weinig kledingstukken zo elegant als de “smoking”. Een afgekleed zwart pak, wit shirt en glimmende schoenen én natuurlijk een zwarte strik! Maar wat wij in Nederland een smoking noemen is eigenlijk een “dinner jacket”. Het formele zwarte tenue dat gedragen wordt tijdens officiële diners en gala’s. De Engelse heren trokken zich na het diner terug naar de rookkamer en verruilden hun zwarte jasje voor een fluweel jasje, het smoking jasje. Dit om de dames bij terugkeer niet te lastig te vallen met de rookgeur. Het zwarte pak, met de satijnen revers, noemen de Engelsen dus een dinner jacket en dit wordt op uitnodigingen vaak als kledingsvoorschrift bedoeld met “Black tie“.

Formele kleding brengt de Nederlandse man vaak in verlegenheid. Wat moet je nu wanneer en hoe dragen? Als het om de smoking gaat, houd je dan aan de regels. Bij de black tie gelegenheden gaat het immers om het feestelijk geheel, en hoef je je als man niet te onderscheiden. Maar dat betekent niet dat je er niet perfect uit hoeft te zien, integendeel! Er zijn een aantal slimme en subtiele keuzes waarmee je jouw eigen stijl kan laten zien, zoals die net even wat luxere stof, de manchetknopen of die elegante lakschoenen. Ik zal je er wat meer van vertellen.

De jas

De jas is zwart, of nachtblauw met zwart satijnen revers, nachtblauw ziet er ’s avonds vaak nog donkerder uit. Een wit écru jasje met witte revers is ook mogelijk, maar alleen gebruikelijk tijdens openluchtfeesten of cruises.
De stof is vaak wat lichter van gewicht, wat tijdens een feestje wel prettig kan zijn.
De revers hebben verschillende vormen, waarvan het opgesneden revers en de shawlkraag de belangrijkste zijn. Persoonlijk vind ik de opgesneden versie het meest krachtige, het benadrukt de (brede) schouders het meest.
Verder hebben de luxere jasjes knopen bekleed met satijn en ook de zakken zijn afgezet met satijn.

De broek

De broek is van hetzelfde doek gemaakt en heeft een enkele satijnen bies aan de zijnaden. Een broek met twee satijnen biezen hoort bij een rokkostuum. Je draagt deze broek zonder riem, daarom dus geen riemlussen, maar knopen voor bretels en/of zijspanners.
Je kan kiezen voor een broek met bandplooi, of zonder. In ieder geval hebben de broekspijpen geen omslag, die hoort bij meer casual kleding en niet bij formele kleding.

Het shirt

Het shirt is gemaakt van poplin, een mooie gladde stof. Eventueel met een piqué (wafeltjes) of plisée (plooitjes) front, waarbij de laatste iets te dicht bij een André Rieu uitstraling komt. Ook een opstaande kraag, de vadermoordenaar, is een beetje te veel kermis. Kies liever voor een strakke platte boord.
De manchetten zijn dubbelgeslagen, en gesloten met manchetknopen. Zorg ervoor dat je een klein centimetertje van je manchetten onder de jasmouwen kan zien. Je linker manchet een centimeter wijder maken voor je horloge is niet nodig, want de horloge wordt niet gedragen. Immers, gezelligheid kent geen tijd.
Ook uit den boze: de cummerband en de witte shawl, hopeloos uit de tijd.

 

De schoen

Het allerbelangrijkste is dat je schoenen goed gepoetst zijn. En zwart. Maar als je het helemaal goed wilt doen dan zorg je ervoor dat je zwarte schoenen hebt die glimmen als een spiegel. Eventueel een lakschoen, maar dat is niet noodzakelijk. De sok, of liever nog een kous, is zwart en glad. Witte sokken in zwarte lakschoenen is niet meer in de mode. Een brogue (gaatjesschoen) is voor op de heide en de kleur bruin draag je maar onder je weekendbroek.

De strik

Black Tie, simpeler kan het bijna niet. Je draagt dus een zwarte strik. Geen groen, rood, paars of met vrolijke stippen. Zwart. En natuurlijk strik je deze zelf en laat je de goedkoop ogende voorgestrikte dasjes links liggen. Zelf strikken lijkt moeilijk, maar het is eigenlijk heel erg makkelijk. Een website als YouTube staat vol met instructies.

Tot slot

  • Een smoking draag je na 6 uur ’s avonds. Mocht je een black tie feest hebben waarbij ook een deel overdag plaats vindt, zoals een bruiloft, dan draag je eerst een jacquet, en kleed je je aan het eind van de middag om.
  • Zodra de eerste uitnodiging met een black tie kledingsvoorschrift op jouw deurmat valt, overweeg om er een aan te schaffen. Je zit namelijk nu in een positie dat er meer uitnodigingen zullen volgen. Een eigen smoking is een goede investering, zeker als je het afzet tegen de prijs van het huren. Een smoking is namelijk ook een stuk minder trendgevoelig dan een pak.
  • Er zijn verschillende black tie uitnodigingen:
    • Black Tie Required
      De gastheer verlangt van je dat je een smoking draagt. Houd je hieraan of excuseer je en blijf thuis.
    • Black Tie Requested
      De gastheer waardeert het wanneer je in smoking komt, maar wil mensen die geen smoking hebben of kunnen veroorloven niet uitsluiten. Mocht jij niet de mogelijkheid hebben om aan een smoking te komen, draag dan een donker pak met een wit shirt.
    • Black Tie Optional
      Deze uitnodiging is nog losser dan requested, en eigenlijk heb je daar als gast weinig aan. Je doet er goed aan om de gastheer even te vragen wat hij hiermee precies bedoelt en wat hij bijvoorbeeld zelf zal dragen.
    • Creative Black Tie
      Wees creatief! Of laat het lekker aan je voorbij gaan…
  • Had ik al gezegd dat witte sokken uit den boze zijn?
  • En natuurlijk hoort een smoking net zo perfect te zitten als een goed aangemeten pak! Dus trek je smoking zodra je de uitnodiging hebt gekregen uit de kast en pas hem aan. Zit alles nog goed? Hebben de motten hem met rust gelaten? Pas je het shirt nog?