Bespoke Tailoring, Made-to-Measure of Confectie?
Wanneer je een pak gaat kopen kom je waarschijnlijk de volgende termen tegen, bespoke tailoring, made to measure en confectie. Maar voor veel mensen zijn deze termen onduidelijk, wat betekenen ze, wat is het verschil en waar komen ze vandaan?
De geschiedenis
Lang, lang geleden werd alle kleding met de hand gemaakt. De draagkrachtigen konden het veroorloven om een kleermaker te laten komen. De kleermaker nam de maten op en besprak de stof met zijn klant. Hier komt de term ‘bespoke’ vandaan. Wanneer de kleermaker de stof had afgeknipt, bundelde hij het en er kwam een kaartje op met “This cloth is bespoken for Mr. Smith”. De mensen die zich dit niet konden veroorloven waren aangewezen op de naaikunsten van moeder de vrouw. De industriële revolutie veranderde dit, massaproductie kwam op gang en confectie was geboren. Door het gemiddelde te nemen van de lichaamsmaten van een enorme hoeveelheid mannen, konden ateliers pakken maken naar standaardmaten. Made to measure is de laatste paar decennia in opkomst. Verschillende (confectie)ateliers konden voor bepaalde klanten een enkel stuk maken in de stof die de klant zelf had uitgezocht. De maten waren in het begin de normale standaardmaten. Maar al snel konden ook bepaalde maten zoals mouwlengte en taillewijdte aangepast worden. Het werd dus “gemaakt om te passen”.
De betekenis
Een bespoke tailoring pak is gemaakt volgens een uniek patroon gebaseerd op de klant zijn maten en gemaakt van het materiaal dat hij gekozen heeft. Een made to measure pak is gemaakt naar een bestaand patroon en aangepast zodat het de klant gaat passen. Een confectie pak is gemaakt naar gemiddelde maten en kan op een aantal punten beperkt aangepast worden.
Het verschil
Eigenlijk is het verschil tussen deze drie pakken de mate van controle die de klant heeft over het pak. Alle drie soorten hebben kwaliteitsverschillen. Zo kan je handgemaakte confectie hebben, en machinaal gemaakte made to measure. Ik heb het hier voornamelijk over de maatvoering. Het is duidelijk dat je bij confectie de minste keuze hebt. Je bent afhankelijk van het aanbod en de smaak van de winkelier. Bovendien hebben we hier te maken met standaardmaten, en van alle mannen heeft maar 5% een standaardmaat. Bij de overige mannen zal er iets aangepast moeten worden. Een voordeel van confectie is vaak de prijs, designerpakken uitgezonderd. En natuurlijk hoef je er niet lang op te wachten voor je het kan dragen. Made to measure is een uitkomst voor degene die toch een goed zittend pak wil hebben, maar niet het budget heeft voor een bespoke pak. Je hebt als klant vaak een beperkte keuze in stof en model en ook de veranderingen qua maat zijn beperkt. Dit laatste kan trouwens een enorm verschillen tussen het ene made to measure atelier en het andere. Wil je de meeste controle hebben over je pak, dan kies je voor een bespoke pak. Hierbij wordt een uniek patroon gemaakt, je hebt keuze uit alle stoffen ter wereld en je kan bij wijze van spreke elk detail van het pak zelf bepalen. Ook heb je de optie van een echte tussenpas, waarbij halverwege het proces het jasje gepast wordt en zo nodig nog veranderingen worden uitgevoerd.
Recente reacties